Trælasten får forskellige boligtyper, byliv, handelsliv, grønne åndehuller og steder at mødes. Bydelen kommer til at rumme en række karréer, rækkehuse, byhuse, fælleshuset Åens Hus, pladser og en erhvervsbygning. I bydelen har stueetagerne udadvendte funktioner, og i hver karré er arbejdet med rum til fællesskab og til at mødes.
Stedet rummer byliv, men grænser op til den grønne og blå natur med alle de muligheder, det medfører. For Brabrandstien og Aarhus Å, som bydelen grænser ned mod, giver rig lejlighed til at nyde naturen. Her kan du fordybe dig i en god samtale på en bænk eller nyde stilheden alene for en stund. Du kan gå tur med barnevognen, eller du kan cykle langs Brabrandstien mod Brabrand Sø og fortsætte helt ud mod Søhøjlandet. Langs åen kan kanoer, kajakker og paddleboard lejes, så vandet bliver en livline til eventyr. For løbere er placeringen ideel, fordi Brabrandstien er én af byens mest populære ruter.
Imellem bygningerne er der otte forskellige rum og pladser. De hedder Førstepladsen, Lærepladsen, Handelspladsen, Fripladsen, Kvarterspladsen, Siddepladsen, Skuepladsen og Legepladsen. Pladserne skal, som navnene antyder, have forskellige funktioner og skabe liv mellem bygningerne.
Både med rum til at bruge kroppen og til at finde ro til fordybelse. Pladserne er designet af arkitektvirksomheden CEBRA efter Gehl Architects havde indarbejdet dem i lokalplanen.
Trælasten er bekvemt placeret med lette adgangsforhold for gående, cyklister og i bil. Selvom Trælasten har bilfri gader, er området nemt at komme til, fordi der er parkeringskælder under karrébygningerne. Parkering tilgås fra Daugbjergvej. Ringgaden, der grænser op til bydelen, giver hurtig adgang i bil til resten af Aarhus, og har du brug for at komme fra Trælasten, er infrastrukturen oplagt og nem via Silkeborgvej og motorvej E45. Offentlig transport findes ved grænsen af bydelen på Ringgaden og Silkeborgvej.
På cykel ligger det meste af Aarhus inden for kort afstand. Og til fods når du gågaden på ti minutter, lige som resten af byens shopping og caféliv er inden for gåafstand. Aarhus´ kulturinstitutioner ligger alle, så du nemt kan gå til dem. Særligt Godsbanen, Musikhuset og ARoS er tæt på, men også Aarhus Teater og Dokk1 er kun er smuk gåtur langs åen ind mod byens centrum og mod havnen væk.
”Med Trælasten har vi stillet os selv spørgsmålet: Hvad kan vi lære af byen der allerede er? Og så har vi arbejdet videre med det. Derfor tør vi godt sige, at Trælasten er som en brik, der har manglet i byen,” forklarer Mikkel Frost, arkitekt og stiftende partner hos arkitektvirksomheden CEBRA.
Trælasten er designet af fire forskellige arkitektvirksomheder, så de både er forskellige og passer sammen. Stedet er skabt igennem en integreret designproces for at sikre, at bygningerne hænger sammen. At visionen for arkitektur og byliv er tænkt ind. Og at Trælasten bliver et rart sted at være og bo.